Skip to content

November 30, 2012

Kurufasulye (Erzincanlı Ali Baba)

by culinistanbul
Haricot Bean - Kurufasulye

Now, It is Time for Haricot Bean: Erzincanlı Ali Baba Restaurant

When those who visit the Süleymaniye Mosque, one of the important religious monuments in Istanbul, want to take abreath, they sit in the restaurants around the mosque. One of these restaurants is the right place in Istanbul to eat “Haricot Bean“, which is one of the most favorite dishes in Anatolia. The name of this restaurant which was opened in 1924 in Erzincan and then moved to İstanbul, is Erzincanlı Ali Baba.

Erzincanlı Ali Baba Restaurant

Erzincanlı Ali Baba Restaurant

Haricot bean is the one the most favorite dishes for whole Anatolian people either poor or reach ones. Although it is very difficult to cook a dish that everyone loves so much, Erzincanlı Ali Baba Restaurant can do it successfully. The first haricot bean that comes to mind when talking thereabout is Ispir bean. But ”Dermason” type of haricot bean is used in Erzincanlı Ali Baba Restaurant. Dermason haricot bean is bigger and softer than the Ispir haricot bean. And the red pepper which is placed in the middle of haricot bean plate is the symbol of Erzincanlı Ali Baba’s haricot bean.

Haricot Bean - Kurufasulye

Haricot Bean – Kurufasulye

If you like to eat your haricot bean with yogurt, you should absolutely taste the “Manda Yoğurdu (Water Buffalo Yogurt)” of the restaurant. The taste of this yogurt which is served in the clay, is completely different than the taste of yogurts that are sold in the markets. In terms of both its taste and consistency “Water Buffalo Yogurt” would be the right choice.

Water Buffalo Yogurt - Manda Yoğurdu

Water Buffalo Yogurt – Manda Yoğurdu

After eating Erzincanlı Ali Baba Restaurant’s famous haricot bean and “Water Buffalo Yogurt”, you should finish your meal with Anatolian style “Kabak Tatlısı (Pumpkin Dessert)”. The pumpkins are bought from the city of Adapazarı. Those who like pumpkin dessert will certainly like this restaurant’s pumpkin dessert. Even though you do not like pumpkin dessert, I am sure that Erzincanlı Ali Baba Restaurant will completely change your outlook for this dessert.

Pumpkin Dessert - Kabak Tatlısı

Pumpkin Dessert – Kabak Tatlısı

Adress: Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi No:11 (near the Süleymaniye Mosque)

Telephone: +90 212 513 62 19

Opening times: Everyday in a week (5am – 7pm)

Website: http://www.kurufasulyeci.com

How to get there

How to get there

**************************************************

Şimdi Kurufasulye Zamanı: Erzincanlı Ali Baba Restoran

İstanbul’daki dini eserlerin başında gelen Süleymaniye Cami’sini gezmeye gidenler soluklanmak istediklerinde civardaki restoranlarda otururlar. Bu  restoranlardan bir tanesi Anadolu’nun en sevilen yemeklerden birisi olan kurufasulyeyi denemek için İstanbul’daki en doğru adreslerden biridir. 1924 yılında Erzincan’da açılmış ve sonrasında İstanbul’a taşınmış bu restoranın adı Erzincanlı Ali Baba’dır.

Kurufasulye fakirinden zenginine tüm Anadolu insanı için vazgeçilmez yemeklerin başında gelir. Herkesin sevdiği bir yemeği pişirmek bir hayli zor olsa da Erzincanlı Ali Baba Restoran bu işi başarıyla yerine getiriyor. Kurufasulye denince akla ilk olarak İspir fasulyesi gelir. Ama Erzincanlı Ali Baba Restoran’ında “Dermason” çeşidi kurufasulye kullanılıyor. Dermason kurufasulyesi İspir kurufasulyesine göre hem daha büyük hem de daha yumuşaktır. Erzincanlı Ali Baba restoranında kurufasulyenin servisi sırasında tabağın tam ortasındaki kırmızı biber ise buradaki kurufasulyenin adeta bir simgesidir.

Eğer kurufasulyenizi yerken yanında yoğurt yemeyi de tercih ediyorsanız restoranın “Manda Yoğurdu”nu mutlaka denemelisiniz. Toprak kap içerisinde servis edilen manda yoğurdunun tadı marketlerdeki yoğurtlardan oldukça farklı. Hem kıvamı hem de lezzeti açısından manda yoğurdu doğru bir seçim olacaktır.

Erzincanlı Ali Baba’nın meşhur kurufasulyesini ve manda yoğurduğunu yedikten sonra yemeğinizi Anadolu usulü kabak tatlısıyla sonlandırmalısınız. Kullanılan kabaklar Adapazarı’ndan geliyor. Kabak tatlısını sevenler zaten buradaki kabak tatlısını oldukça beğenecektir. Ama ben kabak tatlısını sevmeyenlere şunu söylemek istiyorum, Ali Baba’da yiyeceğiniz kabak tatlısı eminim ki kabak tatlısına olan bakışınızı tamamıyla değiştirecektir.

Adres: Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi No:11 (near the Süleymaniye Mosque)

Telefon: +90 212 513 62 19

Açık olduğu saatler: Her gün (05:00 – 19:00)

Web adresi: http://www.kurufasulyeci.com

Leave a comment

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments

Anatolian Kitchen

Healthy Turkish Food

Marina Chetner

Read.Dream.Travel.Discover.

Ridha's Kitchen

Daily Food & Treats in D's Family

Wendy's Place

Farm, Life & Real Food

localkitchen.wordpress.com/

Local cooking and eating in New York's Hudson Valley.

Mix It Up & Make It Nice

Amateur baker with a passion for eating!

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

The Wandering Cook 786

recipes inspired from different cultures

The red baklava collective

a digital journalism diary | behind the scenes of red baklava photography

Fae's Twist & Tango

Magazine of a Storyteller... articles about world cultures, travel, and recipes with a twist and tango ♪ ♪ ♪ ...

Bucket List Publications

Indulge- Travel, Adventure, & New Experiences

Dude What's My Food?

Get On The Good Food